Stopp i avloppet – vad man bör göra

Ett stopp i avloppet är ett vanligt och irriterande problem som kan uppstå i ditt hem. Det kan bero på en mängd olika orsaker, såsom för mycket hår och tvål i duschen eller föremål som fastnar i rören. Oavsett orsaken kan det leda till en obehaglig lukt och en samling av vatten som inte kan rinna bort. Men oroa dig inte, det finns enkla steg du kan ta för att lösa problemet.

Rengör avloppet med en plåtslang

Det första du bör göra när du upptäcker ett stopp i avloppet är att rengöra det med en plåtslang. Detta gör du enklast genom att hälla kokande vatten i avloppet, vilket hjälper till att lösa upp eventuella blockeringar. Du kan också försöka suga bort blockeringen genom att skapa ett vakuum med en plåtslang.

Använd en avloppsrensare

Om du har provat att rengöra avloppet med en plåtslang utan framgång, kan du försöka använda en avloppsrensare. Avloppsrensare är speciellt framtagna för att hjälpa till att lösa blockeringar och kan köpas på de flesta järnaffärer eller livsmedelsbutiker. Följ alltid tillverkarens instruktioner noga när du använder en avloppsrensare.

Använd en kolv

Om du inte har tillgång till en avloppsrensare eller en plåtslang, kan du prova att använda en kolv för att rengöra avloppet. För att göra detta, för in kolven i avloppet och pumpa upp och ner tills blockeringen är borta. Var försiktig så att du inte skadar rören när du använder en kolv.

Ring en rörmokare

Om ingenting annat fungerar, bör du överväga att ringa en rörmokare. En rörmokare har den rätta utrustningen och kunskapen för att hantera det mesta avloppsproblem, inklusive svåra blockeringar. De kan även undersöka rören för skador eller andra problem som kan ha orsakat blockeringen.

Slutsats

Ett stopp i avloppet är en vanlig och irriterande fråga, men det finns enkla steg du kan ta för att lösa det. Från att rengöra avloppet med en plåtslang eller avloppsrensare till att använda en kolv eller ringa en rörmokare, finns det olika alternativ att välja mellan. Välj det som du känner dig mest bekväm med och följ alltid tillverkarens instruktioner noga. Och glöm inte, det är alltid bäst att förebygga blockeringar genom att regelbundet rengöra avloppet och undvika att hälla stora mängder fett och smulor i rören.