Kul med kakel

3800453-gront-kakel Heminredning kan innebära en del rolig pysslande. Om du är en riktig pysslar som vill skapa annorlunda design i hemmet, kan vi berätta om flera roliga saker som man kan göra med kakel. Stora mängder kakel kostar pengar, men som tur är kan man hitta rabatter om man söker nog. En rolig sak att göra med kakel är att kakla en bordsskiva, eller göra mosaik.

För att göra mosaik behöver du krossa kakelplattorna i mindre bitar och pussla ihop dem så gott det går. Blanda gärna olika kakelfärger i din mosaik för att mer intressant utseende. Stryk ut fogmassa på bordsskivan och tryck fast mosaiken: beroende på vilken typ av fogmassa du använder kan du behöver blöt den med en sprayflaska då och då så den inte hinner torka innan du är klar med utläggningen. När alla bitar är på plats kan man låta det torka innan du fyller ut alla springor med fogmassa och får en jämn yta.

Du kan också kakla över gammalt kakel, ifall du vill få ett nytt utseende i ett våtutrymme. Använd träskaftet på en hammare och knacka på det gamla kaklet: om det låter ihåligt måste man ta bort de kakelbitarna och fylla på med gipsfog för de sitter inte tillräckligt bra. Om det låter så överallt, kan man inte kakla över eftersom risken är stor att det nya kaklet inte kommer att fästa tillräckligt bra. Om det gamla kaklet sitter bra behöver bara ett riktigt bra lim för att få det nya kaklet att fästa. Men detta ökar inte livslängden eller skyddet från fukten på något sätt: detta är endast estetiskt. Se till att det gamla kaklet och inredningen är hel och inte för gammalt: några å på nacken är helt okej men när man närmar sig 10-20 årsgränsen borde man satsa på att kakla om istället för att täcka över.