Designa din egen tavelvägg

En tavelvägg är ett utmärkt sätt att nyttja en mindre inspirerande vägg i något av hemmets rum. Och medan du självfallet är fri att designa den på det sätt du finner vara vackrast, kan du fortfarande dra nytta av ett eller annat tips på vägen.

Välja stil

En tavelvägg kan designas på flera olika sätt. Du kan till exempel satsa på något väldigt enhetligt där alla tavlor har samma form och storlek. Eller välja den exakta motsatsen där du fritt varierar mellan olika format. Har du en väldigt stilren design i rummet annars kan nog den förstnämnda passa bättre. Men det är inget fel att testa sig fram.

Välja ramar

Om du har ett antal motiv utan tillhörande ram, exempelvis om du skaffat en massa posters av olika slag, är det bra att tänka på vilka slags ramar du ska använda dig av. Det finns flera olika färger och stilar att välja mellan idag och det är inte alltid så enkelt att veta vad som blir bäst. Tänk gärna på vilka färger du har i resten av rummet och testa att matcha ramarna till dominanta färger och material.

Välja formation

När du designar en tavelvägg är det ofta snyggt att ha ett konstant avstånd mellan alla tavlor. Varierar du detta för mycket kan det lätt börja se stökigt ut. Beroende på hur många tavlor du faktiskt planerar använda kan det också vara smart att tänka på vilken höjd du bör hänga dem på. Har du exempelvis endast en rad med tavlor är det oftast snyggt att hänga dem i ögonhöjd. Med tavlor på olika höjd kan du dock fortfarande använda detta som en storts mittpunkt för hela tavelväggen.